Rahanpesu: tummaan huppuun verhoutunut mies saapuu pankkiin suuren setelinipun kanssa. Hän haluaa tallettaa rahat tilille, mutta ei suostu kertomaan niiden alkuperää. Virkailija haistaa palaneen käryä ja kutsuu poliisin paikalle – näin se rahanpesu estetään.
Usein tilanne ei kuitenkaan täysin vastaa yllä olevaa skenaariota, sillä rahan liike on pääasiassa siirtynyt verkkoon. Rahanpesun ehkäiseminen on silti hyvin tärkeä osa pankkitoimintaa. Pankin tulee pitää huoli, että se tuntee asiakkaansa ja tietää, mistä hiemankin suuremmat tilisiirrot ovat peräisin. Nordealla tämän parissa työskentelee Linda Lamminpää, Senior AML & Sanctions Specialist, jonka tehtävänä on yhdessä useiden tiimien kanssa estää yhtiön kautta tapahtuva rahanpesu.
Viime aikoina pankkimaailman ympärillä on pyörinyt monenlaisia rahanpesuepäilyjä ja -skandaaleja. Lamminpää kertoo niiden vain korostavan työn merkityksellisyyttä ja tärkeyttä. Kriisejä pääsee syntymään, kun asioita ei ole hoidettu tarpeeksi hyvin. Ne ovat myös motivoineet häntä panostamaan entistä tarmokkaammin omaan työhön. Juuri yhteiskunnallinen vastuu ja mahdollisuus estää rikoksia yhdessä viranomaisten kanssa ovat myös Lamminpäästä työn parhaita puolia.
Hakiessa ei tarvitse olla suoraan asiantuntija, vaan myös itse työ opettaa valtavasti
Rahanpesun estämisen pariin voi päätyä, jos Lamminpään tavoin kaipaa haasteita. Ihan tavallinen tausta konttorityöläisenä Nordealla ja tradenomin paperit antoivat hänelle jo hyvän pohjan hakemiselle. Konttorista Lamminpää kertoo saaneensa paljon perustietoa ja tuntemusta aiheesta, sillä siellä rahanpesun riskit tuli yhtä lailla ottaa huomioon. Hän kuitenkin lisää, ettei hakiessa tarvitse olla suoraan asiantuntija, vaan myös itse työ opettaa valtavasti. Tärkeintä on olla aidosti kiinnostunut ja valmis oppimaan asioita.
Haasteet eivät lopu tulevaisuudessakaan, sillä digitalisaation myötä myös rahanpesu muuttaa muotoaan. Uusia keinoja tulee markkinoille jatkuvalla syötöllä, ja pankkialan täytyy pysyä vauhdissa mukana. Asioiden hoitaminen hyvin ei ole vain Nordean Linda Lamminpään tehtävä, vaan siihen tarvitaan kaikkien finanssilaitosten panostusta. Onneksi pankeilla on voimakas tahtotila kehittyä yhä paremmaksi tällä saralla, Lamminpää kertoo.
Opiskele englantia ja koodausta
Lamminpään työ koostuu käytännössä hyvin monipuolisista tehtävistä. Hän toimii laaduntarkkailutiimin koordinaattorina eli suunnittelee, mitä kukin tiimiläinen tekee, sekä siinä sivussa tarkkailee itsekin asiakastietojen kattavuutta. Hän on ollut myös mukana monissa erilaisissa projekteissa, jotka ovat käsitelleet esimerkiksi työn helpottamista automatisaation avulla. Erilaisiin kehitysohjelmiin mukaan pääseminen on Lamminpäästä hauskaa ja virkistävää.
Jos haluaa työskennellä Lamminpään työn kaltaisessa tehtävässä, kannattaa panostaa ainakin englannin kielen opiskeluun. Kansainvälisessä pankissa, kuten Nordealla, työkieli on useimmiten englanti, ja sen osaaminen avaa mitä moninaisempia mahdollisuuksia, esimerkiksi kansainvälisten projektien myötä. Myös koodaamisen opettelusta on varmasti hyötyä alalla, Lamminpää kertoo ja katuu hieman sitä, ettei tullut sitä itse sen tarkemmin opiskelleeksi.
Kirjoittaja: Petra Uusikumpu