Maksatko kohta kasvoillasi?

torstaina 17.6.2021

Alle kymmenen sekuntia. Testasin juuri kaverin kanssa, kauanko tilisiirtoon menee aikaa OP:sta hänen pankkiinsa. Pakkohan sitä on välillä kellottaa, vaikka tiedän jo työni puolesta, että eurojen SEPA-pikasiirto toimii 24/7, myös jouluna ja juhannuksena, kertoo Antti Karhu, maksuliikepalveluiden johtaja, OP Ryhmästä.

”Toisin kuin Siirto- ja MobilePay-palvelut, SEPA-pikasiirto ei edellytä erillistä sovellusta, eikä sitä tarvitse valita verkko- tai mobiilipankissa. Tavallinen tilisiirto kiihtyy itsestään pikavauhtiin, jos sekä lähettävä että vastaanottava pankki sitä tukevat. Valtaosa jo tukee, niin Suomessa kuin koko Euroopassakin.

Pikasiirrosta on hyötyä kaveriporukassa ja perheessä, mutta myös kaupankäynnissä, koska myyjä saa heti tiedon maksusta. Palvelu paranee sitä mukaa, kun myös yritykset ottavat täyden hyödyn irti reaaliaikaisuudesta.

Eurojen ohella myös muiden valuuttojen siirto on nopeutunut, esimerkiksi Suomen ja Ruotsin välillä arkisin, ja tulossa on reaaliaikaisuus 24/7.

Euroalue lähti etumatkalle vuonna 2008, jolloin syntyi 32 maan SEPA eli yhtenäinen euromaksualue pakollisine standardeineen. SEPA-tilisiirto kiristi eurojen siirtotahtia parista päivästä päivään ja muutama vuosi sitten jopa tunteihin. Tuoreimman askeleen, SEPA-pikasiirron, kukin pankki on ottanut vapaaehtoisesti omalla tahdillaan.

Me OP:ssa otimme hyvän startin pikasiirtoihin useiden ohjelmistokehitystiimien voimin jo kolmisen vuotta sitten. Kuten aina pankissa, kyse ei ole vain rahan siirtämisestä sovitun standardin mukaisesti. Kymmenessä sekunnissa on myös selvitettävä, voisiko kyseessä sittenkin olla rahanpesu ja onko rahan siirtäjä pakotelistoilla. Meille pikasiirto ei ollut vain maksuliikkeen uusi edistysaskel vaan myös alku yhä ketterämmälle ohjelmistokehitykselle. Liiketoiminnan ja ohjelmistojen kehittäjät työskentelevät nyt tasavertaisina asiantuntijoina samoissa tiimeissä. Tosin erikoisimmat innovaatiot kypsyvät OP Labissa. Viime vuosina siellä on testattu muun muassa kasvontunnistusta maksamisen keinona.”

 

Finanssiala – Suomen digiverenkierto

Julkaisemme läpi kesän uutisia ja muita sisältöjä, jotka liittyvät finanssialan digitalisaatioon
Tulevia aiheita ovat muun muassa

  • Miten robotit muuttavat finanssialan työtä? Viekö tekoäly ihmisiltä työpaikat?
  • Käteisen käyttö vähenee – millaisia ovat tulevaisuuden maksutavat?
  • Miten vakuutusyhtiöt käyttävät keräämiään valtavia datamääriä eettisesti?
  • Miksi pankkitunnistaminen on niin iso juttu? Onko siitä tulossa oman erinomaisuutensa uhri?
  • Mitä jos maksujenvälitys yhtäkkiä lakkaisi toimimasta?