Pallokentiltä pankkimaailmaan – jalkapallon Suomen mestari varainhoidon johtajana

maanantaina 13.5.2019

”Urheilumaailmaa on todella vaikeaa verrata normaaliin työelämään. Selkein yhtäläisyys on se, että ihmiset ovat samanlaisia. Urheilumaailman opeista saa suurinta hyötyä ihmisten johtamisessa ja tiimityöskentelyssä.”  

Entinen ammattilaisjalkapalloilija ja vuonna 2003 jalkapallon Suomen mestaruuden HJK:ssa laitapuolustajana voittanut, nykyinen Handelsbankenin varainhoidon johtaja Mike Peltola päätyi nappulakengät ripustettuaan rahoitusalalle. Sinne tie johti pitkän linjan kiinnostuksen ja jalkapalloilun ohessa käytyjen opintojen ohjaamana. Palattuaan Ouluun pelaamaan Peltola sopi joukkueensa AC Oulun kanssa sopimuksen, joka mahdollisti täyspäiväsen opintojen viimeistelyn kauppakorkeakoulussa. Urheilijaurasta liike-elämään siirtymistä helpottivat jalkapallouran aikana luodut verkostot.  

”Yhteistyökumppanimme halusivat käyttää meitä pelaajia tilaisuuksissaan. Olin aina mielellään tilaisuuksissa edustamassa seuraa ja jalkapalloa, mutta myös taka-ajatuksella, että jossain vaiheessa tulisin tarvitsemaan työpaikkaa, jonka saanti helpottuisi laajan verkoston kautta.” 

”Urheilussa tavoitteet ovat paljon lyhytaikaisempia, konkreettisia ja jatkuvasti läsnäolevia - yritysmaailmassa taas paljon pitkäaikaisempia." 

Peltolan mielestä nykyisten urheilijoiden kannattaisi käyttää harjoittelun ja pelien väliin jäävää vapaa-aikaa opiskeluun ja itsensä kehittämiseen: ”Nykyaikana vapaa-aika kuluu usein pleikkarin pelaamiseen. Opinnot tuovat vaihtelua, mutta ovat erityisesti urheilijauran jälkeisen elämän luomiselle tärkeitä.” 

Peltolan mukaan varainhoidossa ja urheilussa on paljon yhtäläisyyksiä. Termit ovat monesti samoja, puhutaan strategioista, peli- ja sijoitusfilosofioista. Tämä voi osittain selittää Peltolan havaintoa siitä, että moni entinen huippu-urheilija suuntautuu rahoitusalalle. Tavoitteiden asettaminen ja niiden saavuttamisesta saatu mielihyvä ovat yksi hyvä esimerkki urheilun ja finanssialan yhtäläisyyksistä, mutta myös eroista.  

”Urheilussa tavoitteet ovat paljon lyhytaikaisempia, konkreettisia ja jatkuvasti läsnäolevia. Kaikki ladataan seuraavan pelin voittamiseen ja mestaruuden jahtaamiseen. Yritysmaailmassa sen sijaan tavoitteet ovat selkeästi pitkäaikaisempia, mikä tekee ihmisten motivaation ylläpidosta – erityisesti johtamisen kautta –  tärkeän tehtävän.” 

Kenttien kapteenista pankkimaailman pomoksi 

 
Peltolan mielestä ei ole sattumaa, että hän on uransa aikana ollut useissa johtajatehtävissä. Ensimmäisestä jalkapallojoukkueestaan asti hän on ollut joko kapteeni tai kuulunut kapteenistoon. Tätä selittävät luontainen kiinnostus ja taipumus johtamiseen sekä kasvatus, joka on iskostanut Peltolaan oikeat, ihmisiä kunnioittavat arvot.  

Työelämässä urheilijaa ei tunnista ainoastaan poikkeuksellisesta fysiikasta. Peltolan mukaan urheilijoilla on nimenomaan myös kaulasta ylöspäin menestystä ennustavia ominaisuuksia. Urheillessa kehittyy tavoitteellisuus, pitkäjänteinen sitoutuminen itsensä kehittämiseen, voimakas intohimo tekemiseen ja vahvat sosiaaliset kanssakäymistaidot. Huippu-urheilija, joka löytää intohimon urheiluelämän jälkeisestä työelämästä ja haluaa kehittyä siellä, voi päästä todella kunnianhimoisiin tavoitteisiin. 

Peltola on pyrkinyt siirtämään kokemustaan pallokenttien johtajuudesta omaan johtamiseensa. Parhaan mahdollisen tiimin kasaaminen on olennaista taisteltaessa niin liigacupista kuin osakkaita miellyttävistä voitoista. Peltola korostaa valmentavaa johtajuutta: yksilöiden valmentaminen parhaaseen mahdolliseen suoritukseen hyödyttää sekä yritystä että työntekijää ja sitouttaa työntekijän voimakkaammin yrityksen toimintaan. 

”Itselleni on ollut paljon hyötyä siitä, että olen päässyt urheillessani näkemään monenlaista johtajuutta, niin hyvää kuin huonoakin. Se on auttanut minua oman ajatusmaailmani ja johtamistyylini muodostamisessa. Kuten jalkapallojoukkueissanikin, myös omassa varainhoidon tiimissäni pyrin tukemaan ihmisiä kasvussaan erilaisiin työtehtäviin.” 
 

Peltolan neuvot tuleville sukupolville 

  • "Haasta työnantajiasi. Kysele heidän arvomaailmastaan. Jos koet tekeväsi oman arvomaailmasi puitteissa hyviä asioita, silloin löytää joka aamu sen intohimoisen palon työtä kohtaan, jonka jokainen johtaja haluaa työntekijässään nähdä."
  • "Ole nöyrä. Minua on vienyt todella pitkälle se, että olen onnistumisistani huolimatta tarpeeksi nöyrä." 
  • "Kunnioita muita. Muiden ajatuksia kunnioittava henkilö luo osaltaan työilmapiiriä, jossa jokainen hyväksytään sellaisenaan, eikä kukaan pelkää ilmaista omaa mielipidettä asioihin. Tämä on yrityksille tärkeää, sillä se mahdollistaa jatkuvan kehityksen."

Kirjoittaja: Tuukka Tuomikoski