Teheran, Dubai, Myanmar – liikkuva työ pankkialalla on vaativaa mutta palkitsevaa

keskiviikko 15.8.2018

Muistan ensimmäisen työmatkani lentäen yli parikymmentä vuotta sitten. Lentäminen ei ollut minulle kovinkaan tuttua entuudestaan. Hermoilin etukäteen jopa sitä, miten lentokoneen turvavyö pitää kiinnittää. Hyvin se tietysti meni ja perille päästiin. Nyt tuosta on kulunut paljon aikaa ja lentomaileja.

Työmatkustaminen on minulle olennainen osa arkea ja työnkuvaa. Työssäni tapaan pankin kansainvälisiä asiakkaita ja muita sidosryhmiä viikoittain, joko Suomessa tai maailmalla. Tyypillisesti olemme aina yritysasiakkaidemme asialla, sopimassa kauppaehdoista, maksuista tai kouluttamassa paikallisia ulkomaankaupan saloihin.

En ole koskaan laskenut maita, joissa olen työn puolesta saanut käydä, mutta reilusti yli kaksikymmentä niitä on. Kovimmat helteet olen kokenut Myanmarissa. Teheranin ja Dubain maustekatujen tuoksu palautuu sekin hetkessä mieleen. Silti eniten kotona olen tuntenut olevani Tokiossa ja Japanin maaseudulla, vastakohtien keskellä: kaunis kaaos ja syvin rauha kaikki samassa maassa harmoniassa. Katson edelleen, että vaikka matkustaminen itsessään onkin osin kuluttavaa, niin enemmän, paljon enemmän se on silti palkitsevaa. Matkoista muistuu toki parhaiten mieleen joko niiden kohokohdat tai kommellukset, lentokenttäodotukset ja hotellit sen sijaan usein unohtuvat tarinoista.

Varsinainen glamour ja kulttuurielämykset ovat työmatkoista kaukana, vaikka joku muuta väittäisi. Se joku ei joko ole joutunut tai päässyt matkustamaan. Tuossa muuten onkin hyvä kysymys lukijalle itselleen mietittäväksi, olisiko matkustaminen joutumista vai pääsemistä?

Työmatkustaminen tänään on varsin tehokasta ja suunnitelmallista. Reitit ja lennot katsotaan edeltä käsin tarkkaan. Ideana on minimoida odotusajat ja maksimoida matkustamisen hyödyt. Matkatoimistojen nettipalvelut ovat huiman käteviä, kun kerralla voi suunnitella matkan hotelleineen päivineen. Sitä voi valita joko nopeimmat tai edullisimmat yhteydet, suorat tai välilaskut – asiakas on kuningatar tai kuningas tässäkin! Kotimaassa matkaaminen onnistuu niin neli- kuin kaksipyöräiselläkin, vaikkakin jälkimmäisessä nahkatakki ja ajobootsit pitää vaihtaa pukuun ja solmioon ennen tapaamisia ja kokouksia.

Olen kuullut, että jokaisella on jotakin tiettyä aina mukana työmatkoilla, hyödyllistä tai henkilökohtaista. Ilman juoksukenkiä ja mp3-soitinta en itse lähde reissuun. Levylautasella soi useimmiten raskaampaa metallia tai elokuvamusiikkia fiiliksen mukaan, kuten Backdraft tai kasariklassikko Top Gun.

Matkaaminen avartaa aina, avoimena reissuun vaan! Kuuntele, näe ja arvosta paikallisten kulttuuria. Muista kohteliaisuus ja maltti on valttia reissussakin. Itselleni suurin ilon aihe on huomata, miten ihmiset ovat huomaavaisia ja samankaltaisia kaikkialla maailmassa. Jokaisella on oma rikas kulttuuriperimänsä, josta on syytäkin olla ylpeä, aivan kuten me suomalaiset olemme ylpeitä arvoistamme ja seisomme niiden takana.

Me suomalaiset olemme matkoillamme oman maamme edustajia. Annetaan yhdessä paras kuva meistä maailmalle!

Jukka Kuusala
Head of Corporate Banking
Handelsbanken Suomi