Trainee-ohjelma: Haluttu liukumäki opinnoista työhön

perjantai 17.4.2020

Tagit: harjoittelu,

Opinnot loppusuoralla, finanssiala kiinnostaa, mutta mistä saada alan töitä? Alan yhtiöiden tarjoamat trainee- ja harjoitteluohjelmat ovat ainutlaatuisia tilaisuuksia päästä sisälle finanssimaailmaan. Esimerkiksi OP Ryhmän Kiitorata trainee -ohjelma on kuuden kuukauden harjoittelujakso, joka tarjoaa ihan normaalien työtehtävien lisäksi laajemman silmäyksen erilaisiin toimenkuviin, joita pankkimaailma tarjoaa. Ainoana esteenä hakijan ja trainee-paikan välissä on kova taistelu, jonka voittamiseen tarvitaan muutama vinkki vanhalta soturilta.

Ella Arkko, nykyään Marketsin asiantuntija, huomasi tilaisuutensa tulleen opiskeltuaan kolme ja puoli vuotta rahoitusta Vaasan yliopistossa. Hänellä ei ollut juuri aikaisempaa työkokemusta omalta alaltaan, mutta hän uskoo erityisesti sosiaalisuuden, hyvän asenteen ja tietyn kilpailuhenkisyyden vaikuttaneen valintaan hänen eduksensa. Ohjelma on ollut Arkolle jättipotti. Hänet valittiin mukaan yhdessä 40 muun kanssa viime vuoden runsaasta 1846:sta hakijasta. Työn myötä hänen käsityksensä pankkialan monipuolisuudesta on laajentunut valtavasti ja hän kokee saaneensa hyvän pohjan jatkaa alalla eteenpäin.

”Lopulta ahkeruus palkitaan”

Arkko ei ole suinkaan ainoa, joka on saanut jäädä taloon harjoittelun jälkeenkin. Mukaan otetuista 41:stä noin 30 jatkoivat työssään. Hän kertoo hyötyneensä erityisesti siitä, että haki ohjelmaan vasta opintojensa loppusuoralla. Se mahdollisti töiden jatkamisen suoraan jakson jälkeen, ensin osa-aikaisesti, myöhemmin täyspäiväisesti. Hänestä opinnoista kannattaa ottaa kaikki mahdollinen irti ja keskittyä niihin kunnolla sen vielä ollessa mahdollista. Erityisesti rahoituksen maisterikurssit ovat olleet hänelle avuksi työelämässä. ”Liian aikaisin on turha hötkyillä työelämään”, hän neuvoo.

Arkko kertoo stressanneensa turhaan, kun hänellä ei ollut vielä nuorella iällä ”superhienoa työkokemusta” omalta alalta. Myöhemmin hän on kuitenkin huomannut, että hakiessa on ennemminkin tärkeämpää osoittaa kiinnostuksensa juuri kyseistä paikkaa kohtaan. Mahdollisista epäonnistumisista ei myöskään tule lannistua, vaan aika hyvin voi luottaa, että ”lopulta ahkeruus palkitaan.” Kannattaa vain rohkeasti hakea itseä kiinnostavia paikkoja ilman turhaa epäonnistumisen pelkoa. Hän myös vinkkaa, että soittamalla suoraan työnantajalle voi tehokkaasti osoittaa kiinnostusta ja erottua joukosta.

Uskalla kysyä

Trainee-tittelin myötä Arkko oppi kysymään ja olemaan rohkeammin utelias. Vastavalmistunut kohtaa paljon uusia asioita, mutta kynnys kysyä apua vanhemmalta kollegalta voi nousta korkeaksi, jos ei ole aivan varma siitä, mitä oikeasti pitäisi tietää. Vaikka kirjallista tietoa valmistuneelta löytyy, käytännön kokemuksen puute tekee usein epävarmaksi. Turhan yksin painimisen välttämiseksi ja ajan säästämiseksi Arkko kehottaakin vain olemaan ennakkoluulottomasti utelias. Kukaan ei tiedä kaikkea – varsinkaan, kun finanssiala muuttuu jatkuvasti.

Kehitystä ja viihtyvyyttä edesauttaa työpaikan mahtava ilmapiiri. Kun innostetaan oppimaan uutta sekä luotetaan työntekijään, saadaan usein parhaita tuloksia. Arkko kertoo nauttivansa erityisesti vapaudesta päättää päivittäisistä työtehtävistä ja mahdollisuudesta priorisoida sekä valita fiiliksen mukaan, kunhan työt tulee hoidetuksi ajallaan. Myös työkavereiden tuki ja avokonttorin tuomat sosiaaliset kontaktit inspiroivat Arkkoa. Hänestä on hienoa, että heillä ei ole talossa hierarkiaa istumapaikkojen suhteen, vaan kaikki istuvat iloisesti sekaisin – riippumatta siitä, montako vuotta on ollut alalla.

Arkko on nyt viimein ohjelman myötä syrjäyttänyt takaraivossa räyhänneen ”paniikin saada oman alan töitä.” Hän viihtyy nykyisessä työssään, mutta ei halua jämähtää paikalleen, vaan pyrkii jatkuvasti kehittämään itseään. Sitä edistää myös työpaikalla vallitseva positiivinen paine pysyä perillä maailman menosta ja markkinoista. Kun on ajan hermolla, työhön kuuluva palveluiden jatkuva kehittäminen ja uusien luovien ideoiden heittäminen käy vaivattomammin. Myös itsevarmuus ideoiden esille tuomiseen on kasvanut. Ohjelman lukuisia hyötyjä voisi luetella enemmänkin, mutta sen sijaan Arkko suosittelee tarttumaan toimeen ja hakemaan rohkeasti mukaan.

Petra Uusikumpu