Sisältö

Sisältö

FinTech

Fintech-termillä tarkoitetaan yleisesti finanssiteknologiaa ja erityisesti tietotekniikkaa, jota käytetään vakuutus-, pankki-, rahoitus-, sijoitus- tai maksupalveluiden tuottamiseen.

Fintechillä viitataan nykyisin myös kasvuyrityksiin, jotka keskittyvät uusiin finanssiteknologiaa hyödyntäviin palveluihin tai uuden finanssiteknologian kehittämiseen. Startupit kehittävät finanssialalle uusia innovaatiota, joita alan toimijat ostavat. FinTechin määrittely on kuitenkin haastavaa, sillä on vaikea arvioida, milloin teknologiasta kehittyy finanssialan palvelu.

Tulevaisuuden innovaatiot finanssialalla kuvaavatkin paremmin tulevaisuuden teknologiaa ja palveluita alalla. Internet vaikuttaa muutokseen huomattavasti, sillä asiakkaat haluavat palvelua helposti ja nopeasti. Nuoret sukupolvet toivovat teknologian olevan ratkaisu ongelmiin.

Uusia sovelluksia ja innovaatioita kehitetään jatkuvasti ja niiden kirjo on laaja. Esimerkkeinä FinTech sovelluksista ovat Danske Bankin MobilePay, OP:n lanseeraama Pivo sekä lisäksi suomalainen Fjuul, jossa yhdistyy terveys ja finanssiala. Fjuul on kehitetty yhteistyössä Nordean kanssa.

Myös lainanhaussa uudet sovellukset ovat tulleet tutuiksi. Uusia toimijoita ovat esimerkiksi Acorns ja SoFi, jotka tarjoavat palveluita lainanhakuun. Lainanhakijasta voidaan kerätä Big Data-tietoja ja muita henkilötietoja, jotka helpottavat luottopäätöksien teossa.