Sisältö

Sisältö

Kertaus ja sanasto

Tili on kaiken pankkitoiminnan perusta sekä yritys- että yksityisasiakkaille. Sähköiset palvelut ovat mahdollistaneet sen, että maksamisen palvelut ovat usein ajasta ja paikasta riippumattomia. Suomalainen maksuliike on maailman tehokkaimpia ja perustuu käytännössä kokonaan sähköiseen liikenteeseen. On useita tilityyppejä: käyttelytilejä, säästämisen tilejä ja luotollisia tilejä. Pankit vastaavat laskujen maksamisesta ja maksujen välityksestä. SEPA-alue on tehnyt mahdolliseksi sujuvan eurooppalaisen maksuliikkeen.

Päivittäisasioinnin turvallisuusvaateet ovat lisääntyneet ajan kuluessa: sirukortti on lisännyt kortilla maksamisen turvallisuutta, mutta uusia turvallisuusriskejä ovat kortin ja verkkopankin tunnusten ja tunnuslukujen päätyminen vääriin käsiin. Pankit tarjoavat asiakkailleen useita asiointitapoja, joita ovat puhelinpalvelu, verkkopankki, konttoriasiointi ja mobiilipankki. Yrityksille on tarjolla monipuolisia kassanhallinnan ja maksuliikkeen palveluita. Kansainvälisessä kaupankäynnissä käytetään usein epäsuoria maksutapoja, kun halutaan lisävarmistus kaupan toteutumiselle.

Sanasto

SEPA

Single Euro Payments Area, Yhtenäinen euromaksualue
SEPA-palveluita ovat SEPA-tilisiirrot, SEPA-suoraveloitukset ja SEPA-korttimaksut.

EMV korttiyhtiöiden (Europay, MasterCard ja Visa) yhteinen maksukorttien standardi, joka edistää ulkomailla maksamista ja turvallisuutta. EMV-korteissa on siru ja tunnusluku, jotka ovat korvanneet vanhat magneettijuovakortit. SEPA-korteilta edellytetään EMV-sirua.
 
Debit-kortti

Debit-korttia käytettäessä ostokset ja käteisnostot veloitetaan pankkitililtä.

Credit-krotti Credit-kortit antavat korttitapahtumille maksuaikaa ja luottoa.
 
IBAN International Bank Account Number, kansainvälinen tilinumero
 
BIC Bank Identifier Code, pankin tunniste
 
Kaupanrahoitus Ulkomaankaupassa käytettävät epäsuoran maksamisen palvelut.
 
Tupas-tunnistus Sähköinen tunnistautumisjärjestelmä, jonka avulla asiakas voi tehdä esimerkiksi sähköisen allekirjoituksen.