Sisältö

Sisältö

Luottomuodot

Luottomuodot

Asuntolainat

Asuntolainat on nimensä mukaisesti tarkoitettu asunnon ostamiseen, rakentamiseen ja peruskorjaamiseen. Vakuutena on yleensä ostettava tai rakennettava asunto. Valtio tai pankin yhteistyökumppani voi myös taata osan asuntolainasta, jolloin ei tarvita asunnon lisäksi välttämättä muita vakuuksia tai takaajia. Suurin osa koroista on vähennyskelpoisia verotuksessa. Ensimmäisen oman asunnon hankkimiseen voi käyttää myös ASP-lainaa.

Opintolainat

Opintolainat on tarkoitettu sekä kotimaisiin että ulkomaisiin opintoihin tasapainottamaan taloutta. Opintolainassa on aina valtion takaus ja sen ottamiseen ei tarvita muita vakuuksia siltä osin kuin valtiontakausta on jäljellä. Sen korot ja muut lainaehdot sovitaan oman pankin kanssa riippuen siitä mistä opintolainan nostaa. Opintolainan korot ovat myös vähennyskelpoisia verotuksessa.

Muut kulutusluotot

Kulutusluotot on tarkoitettu isompiin ja pienempiin hankintoihin, kuten esimerkiksi auton ostoon. Ne voivat olla joko vakuudettomia tai vakuudellisia riippuen siitä mistä kulutusluoton nostaa. Kulutusluottojen korot eivät ole vähennyskelpoisia verotuksessa.

Korttiluotot

Korttiluotto on vakuudetonta luottoa ja sen voi myöntää pankki, luottokorttiyhtiö tai sivutoimiset luotonvälittäjät kuten kauppaketjut.