Internet of Things - Yhdistää laitteet

Vuonna 1999 Kevin Ashton esitteli Procter & Gamble yritykselle käsitteen IoT, eli Internet of Things. Hänen nimeämällään IoT:lla tarkoitetaan esineiden internettiä eli laitteiden yhdistämistä toisiinsa internetyhteyden välityksellä. IoT:n avulla laitteita voidaan lukea tietoja ja niitä voidaan ohjata muilla laitteilla. Käsitteenä IoT on niin laaja, että useat henkilöt ja yritykset ymmärtävät sen merkityksen eri tavalla. Sanastokeskus on suomentanut ja määritellyt sen seuraavasti: Esineiden internet on internet, johon kytketään laitteita tai muita esineitä, jotta niitä voitaisiin ohjata ja jotta ne voisivat olla vuorovaikutuksessa keskenään.

Nykyään kaikkiin laitteisiin rakennetaan sisäinen Wi-Fi yhteys ja sensorit, joilla ne pystytään yhdistämään internetiin ja toisiin laitteisiin. Yhteys laitteiden välillä mahdollistaa käyttäjälle reaaliaikaisen tiedonsaannin. Hyvänä esimerkkinä on murto- ja varashälyttimet koteihin tai työpaikoille. Myös kamera tai laite, esimerkiksi puhelin, yhdistetään internetiin. Puhelimella voi tarkastella reaaliaikaista kuvaa kamerasta niiden välisen yhteyden välityksellä. Jos asunnossa tapahtuu murto, lähettää murtohälytin siitä ilmoituksen puhelimeen. Finanssialalla esimerkiksi pankeilla on IoT:n avulla mahdollisuus tarjota parempia palveluita asiakkailleen. Sen avulla voidaan helposti tehdä arkisten asioiden hoitamisesta vaivattomampaa. Muun muassa puhelimella toteutettavat luottokortin lähimaksut lukeutuvat näihin asioihin.

Analyytikkofirma Gartnerin mukaan vuonna 2020 yhdistettyjen laitteiden määrä tulee olemaan noin 26 biljoonaa. Sen lisäksi, että IoT yhdistää esineitä toisiinsa, kuuluu tähän verkostoon myös ihmiset. Verkostossa yhteydet tulevat tapahtumaan ihmisten ja esineiden välillä (people-people, people-things ja things-things). Tulevaisuudessa mentaliteetti tulee olemaan; "kaikki mikä pystytään yhdistämään toisiinsa, tullaan yhdistämään".