Mobiilisovelluksen ja verkkopankin kehittäminen ovat johtavan suunnittelijan Siina Tannisen työn keskiössä

maanantaina 26.9.2022

Kuka olet ja mitä teet työksesi?

Olen Siina Tanninen ja toimin johtavana suunnittelijana (Design Lead) Nordean digitaalisten tuotteiden parissa. Vastaan yhdessä tiimini kanssa henkilöasiakkaiden pankkipalveluiden, eli mobiilisovelluksen ja verkkopankin, asiakaslähtöisestä kehittämisestä. Toimimme osana suurempaa pohjoismaalaista design- ja tuotekehitysyhteisöä ja vastuualuettamme ovat erityisesti mobiilisovellus ja sujuva päivittäinen käyttökokemus. Teemme työtä asiakkaita osallistaen ja heidän tarpeitaan ymmärtäen.

Millainen koulutustausta sinulla on?

Olen lapsesta lähtien rakastanut piirtämistä ja kuvataide on ollut itselleni vahva itseilmaisun väline. Päätin jo nuorena, että aikuisena tulen työskentelemään luovalla alalla ja sovitinkin lukio-opintoni tukemaan tätä päämäärää. Koulutustaustaltani olen graafinen suunnittelija ja olen valmistunut Turun Taideakatemiasta. Olen työskennellyt urani alusta asti digitaalisten tuotteiden parissa, mutta ensimmäiset vuodet keskityin enemmän niiden visuaalisuuteen. Digitaalinen palvelumuotoilu ja palveluiden asiakaslähtöinen kehittäminen kasvoivat vuosien varrella, tekemieni töiden ja lisäopintojen kautta, orgaanisesti koko ajan suuremmaksi osaksi toimenkuvaani.

Rakastan uuden oppimista, uusia näkökulmia ja omien ajatusten tuulettamista. Digitaalisia palveluita suunnitellessa onkin oltava jatkuvasti valmis oppimaan uutta ja kyseenalaistamaan vanhoja ajatusmalleja. Kehitys alalla on hurjaa ja tuskin koskaan voi sanoa olevansa valmis. Tästä syystä päätin töiden ohella suorittaa myös palvelumuotoilun MBA-tutkinnon.

Millaisia tehtäviä työhösi kuuluu?

Johdan Design-tiimiä, jossa on UX- ja tekstisuunnittelijoita, sekä palvelumuotoilijoita. Päivittäisessä työssäni koordinoin ja valvon suunnittelijoiden työtä, tehden samaan aikaan yhteistyötä muiden design-tiimien, tuotekehityksen ja bisneksen kanssa. Yhdessä mietimme mihin suuntaan haluamme kehittyä ja mitkä asiat ovat ne kaikkein merkityksellisimmät asiakkaillemme. Roolini on käytännönläheinen ja koen olevani bisneksen, designin, tuotekehityksen ja asiakkaiden risteyskohdassa. Tärkeää on varmistaa se, että kaikkea työtämme yhdistää punainen lanka ja kaikki osat loksahtavat sujuvasti yhteen.

Millainen on sinun uratarinasi?

Tulen yrittäjäperheestä ja olen jo ala-asteikäisenä aloittanut kesätyöt sukuni leipomossa. Tämä on opettanut minulle työn tekemisen mallin ja sen, ettei mikään elämässä tule valmiiksi annettuna. Tavoitteiden ja unelmien eteen on oltava valmis tekemään töitä.

Opiskeluiden ohella olin töissä Raha-automaattiyhdistyksellä (RAY) pelinhoitajana. Hieman ennen valmistumistani he perustivat uuden digitaalisen yksikön, jonne minäkin koulun päätyttyä hain. Aloitin Rayn digipalveluissa graafikkona ja etenin muutamassa vuodessa johtavaksi suunnittelijaksi. Vuodet Raha-automaattiyhdistyksellä olivat opettavaisia ja palkitsevia, sillä tiimiläiset saivat paljon vastuuta ja vapautta kokeilla uutta. Koin kuitenkin tärkeäksi kartuttaa kokemusta myös pelialan ulkopuolelta, joten perustin oman toiminimen päätyön oheen.

Raha-automaattiyhdistykseltä siirryin Veikkauksen digitaalisten palvelujen pariin ja vuonna 2019 aloitin nykyisessä tehtävässäni Nordealla. Minulla on edelleen toiminimi, mutta teen sen kautta asiakasprojekteja nykyään harvemmin.

Mikä on työssäsi parasta?

Palveluiden kehittämisessä pankkialalle on parasta tieto siitä, että tekemälläni työllä on vaikutusta miljoonien ihmisten elämään – se on todella palkitsevaa! Olemme läsnä ihmisten arjessa ja voimme omalla työllämme tehdä siitä hieman helpompaa. Rakentamalla oikeanlaisia palveluja voimme mahdollistaa esimerkiksi paremman talouden hallinnan ja luoda pohjaa taloudelliselle hyvinvoinnille. Koen olevani etuoikeutettu saadessani työskennellä näiden teemojen ympärillä. Ala myös kehittyy jatkuvasti ja palveluiltamme odotetaan enemmän. Onkin hienoa, että saan jatkuvasti olla oppimassa uutta ja päivittämässä omaa osaamistani.

Mikä teidän työpaikallanne on parasta?

Parasta Nordealla ovat ehdottomasti ihmiset, joiden kanssa saan tehdä töitä. Yhteisöömme kuuluu osaavia ja huippulahjakkaita henkilöitä, joista osaa voin ylpeänä kutsua myös ystävikseni. On palkitsevaa työskennellä ihmisten kanssa, joiden kanssa viihtyy ja joilta on mahdollista oppia uutta. Työyhteisömme on myös hyvin kansainvälinen. Tämän kautta saamme asioihin laajemman perspektiivin ja ymmärryksen.

Mitä tykkäät tehdä vapaa-ajalla?

Design kuuluu myös vapaa-aikaani, mutta pyrin työn vastapainona myös liikkumaan paljon. Kokeilen rohkeasti uusia lajeja, mutta luonnossa liikkuminen ja kuntosalilla käynti kuuluvat ikuisuusvalikoimaani.  Urheilemme yhdessä myös kollegoideni kanssa ja meille onkin työpaikalla muodostunut ryhmä, jonka kanssa käymme kerran tai pari viikossa boulderoimassa. Vastapainona raskaammalle urheilulle tykkään rentoutua ja hoitaa mieltäni joogan avulla. Urheilun lisäksi vietän vapaa-aikaani perheen ja ystävien kesken.