200 nuorta tutustuu finanssialaan etäTETissä – maanantaina tarjolla uratarinaa, vastuullisuutta ja johdattelevia kysymyksiä

maanantaina 19.4.2021

Finanssiala ry:n (FA) lobbarit on keitetty kovissa liemissä. Alan etua on valvottu ja kantoja perusteltu niin kansanedustajille, virkamiehille, kriittisille toimittajille kuin EU-vaikuttajille. Tällä viikolla edunvalvonnan ammattilaiset joutuvat kuitenkin toisenlaisen yleisön eteen.

”Alalla työskentelee Suomessa 36 000 ihmistä tehtävissä, jotka vaihtelevat juristista matemaatikkoon ja tekoälykoodariin. Tärkein viestini etäTETiin tuleville nuorille on, että finanssiala on täynnä mielenkiintoisia ja monipuolisia työtehtäviä ja alalle pääsee usealla eri koulutuksella”, kertoo Finanssiala ry:n kehitysjohtaja Katja Repo.

EtäTET-viikko ei ole syntynyt koronan takia, vaan sitä on suunniteltu jo pitkään. Tarkoitus on tarjota kaikille suomalaisille nuorille mahdollisuus tutustua yhdenvertaisesti finanssialaan etäyhteyksien välityksellä.

EtäTET kestää koko viikon, ja kukin viikonpäivä on jaettu eri toimijalle. Maanantaina, Finanssiala ry:n päivänä, FA:n asiantuntijat kertovat muun muassa alan merkityksestä ja työstä finanssialalla.

OP Ryhmässä varainhoidon viestinnästä vastannut ja näillä hetkillä Aktian viestintään siirtyvä Faisa Kahiye kertoo nuorille yhden esimerkin, millaista urapolkua finanssialalla voi lähteä tallaamaan. Vasta 23-vuotiaalla Kahiyellä on takanaan jo merkittävä ura finanssialalla.

”Olin itse aikoinaan eduskunnassa TETissä ja innostuin yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Rahoittaminen ja vakuuttaminen vaikuttavat kaikkien elämään, mitä ei välttämättä tule ajatelleeksi. Olen hyödyntänyt eduskunnassa opittuja taitoja myös työssäni, jossa olen päässyt yhdistämään yhteiskunnallista vaikuttamista rahoitus- ja sijoitusmarkkinoiden seuraamiseen.”

Miksi TETtiin tulevat nuoret olisivat kiinnostuneita yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta tai finanssialan substanssiasioista? Tähän antaa vastauksen vastuullisuusasiantuntija Elina Kamppi, joka kertoo nuorille kestävästä rahoituksesta.

”Kestävä rahoitus on finanssialan keino torjua ilmastonmuutosta ja tehdä maailmasta parempi paikka. Se jos joku koskettaa nuoria. He lopulta maksavat laskun, jos maailmaa ei muun muassa rahoituksen keinoin saataisikaan ohjattua kestävämpään suuntaan.”

Uratarinan sekä työelämä- ja vastuullisuusteemojen lisäksi asiantuntija Jussi Karhunen kertoo tettiläisille alan merkityksestä sekä talous- ja vakuutusosaamisen merkityksestä. Karhusen metodia voi kutsua sokraattiseksi, sillä hän haastaa opiskelijat pohtimaan esittämällä provosoivia kysymyksiä ja skenaarioita.

”Mitä tapahtuisi, jos pankkien maksujärjestelmät yhtäkkiä lopettaisivat toimintansa? Mitä järkeä on maksaa kotivakuutuksesta, vaikka aina muistaisikin sammuttaa lieden ja lukita oven?”