Ammattikorkeakoulusta kulta-asiantuntijaksi - naljailusta huolimatta

maanantaina 14.10.2019

Julkaisin keväällä lopputyöni ’The Future of Gold from 2019 to 2039’. Haaga-Helian ohjeistuksena oli noin 40 sivua tekstiä ja olisi hyvä, jos työssä olisi vähän toistakymmentä lähdettä. Lopputyöni pituus oli 199 sivua, lähteitä oli toistasataa ja haastattelin työhön seitsemää kansainvälisesti tunnettua sijoittajaa ja asiantuntijaa. Vitonen, eli korkein arvosana, napsahti.

Työllä on jo yli 1 000 latauskertaa ja muun muassa Arvopaperi kirjoitti jutun lopputyöstäni otsikolla ’Asiantuntijalta raju väite: ”Kullan hinta nousee 5 000 dollariin muutamassa vuodessa”’. Toki tavoitteenani on saada yli 10 000 lukijaa työlleni seuraavan vuoden aikana eli sen suhteen ollaan vasta alussa. Lopputyössä mainitsin myös, että kullan hinta voi perustellusti nousta yli 20 000 dollariin.

Omasta urastani sen verran, että lopputyön valmistuttua suomalainen kullanvälitys- ja säilytysyhtiö Voima Gold palkkasi minut kulta-asiantuntijaksi. Olen myös Voima Goldin osakas. Tätä ennen työskentelin hollantilaisella arvopaperi- ja johdannaisvälittäjällä back officessa sekä sijoitusasiantuntijana. Tein aikanaan myös työharjoitteluni Amsterdamissa samalle yhtiölle.

No mitäs kaikella tällä sitten on merkitystä?

Olen kohdannut lukuisia ennakkoluuloja ammattikorkeakouluja, työni tuomia intressiristiriitoja sekä ikääni kohtaan. Jos ja kun jotakuta se niin kovasti kiinnostaa, olen tällä hetkellä 22-vuotias. Melko usein kuulee myös pikkumaista naljailua työni pituudesta sekä siitä miten ”tässä työssä ilmeisesti pituus korvaa laadun”. Täysin syyttä.

Koulutus on mielestäni toissijainen asia ja yksilön työpanos sekä intohimo ovat huomattavasti tärkeämpiä kuin koulutuksen suoma titteli. Kirjoitin lopputyöni seitsemän kuukauden aikana ennen Voima Goldilla aloittamista ja aiheen valitsin kolmen vuoden perehtymisen jälkeen. Yllättäen kirjoitettuaan 199-sivuisen analyysin kullasta päätyy kulta-asiantuntijaksi kultafirmaan. Minulla on myös vasempaan jalkaani tatuoituna kullan elementti alkuainetaulukosta.

Suomalaiset osaavat eritäin hyvin naljailun sekä ennakkoluulojen ruokkimisen. En ole psykologi, mutta veikkaan että tällä kompensoidaan omaa saamattomuuttaan sekä kateellisuutta. Tavoitteita on melko vaikea saavuttaa tekemättä mitään.

Seuraavaksi tavoitteenani on Voiman kasvattaminen satakertaiseksi parissa vuodessa, haastattelun saaminen Reutersille tai Bloombergille sekä taloudellinen riippumattomuus seuraavan viiden vuoden aikana. Jos taivas olisi rajana, ei ihminen olisi koskaan käynyt kuussa.

P.S. Jos lopputyöni lukeminen kiinnostaa, sen voi ladata täältä

Sam Laakso
Finanssi- ja talousasiantuntijan koulutusohjelma
Haaga-Helia AMK