”Omasta opinnäytteestä voi hyötyä työnhaussa” – Avoin hakemus johti kesätöihin Ifille

perjantaina 25.1.2019

Tagit: kesätyö, opiskelu,

Mikko Polvi päätyi kesätöihin vakuutusyhtiö Ifille lähettämällä avoimen hakemuksen – eli tietämättä, millaista työtä toisesta päästä saatettaisiin tarjota. Polven tekemästä opinnäytetyöstä on ollut yllättävää hyötyä, kun työnantaja havaitsi sen olevan hyvä tietopaketin pohja vakuutusyhtiön asiakkaille. Polvella on takanaan sekä teknillisen puolen että kauppatieteiden opintoja.

Mikko Polvella on ollut kiinnostusta finanssialaa kohtaan jo lukiosta lähtien. Osakkeiden seuraaminen ja talouden data kiinnostivat Polvea paljon. Kiinnostuksesta huolimatta Polvi kuitenkin haki Tampereen teknilliseen yliopistoon opiskelemaan ympäristö- ja energiatekniikkaa. Vaikka Polvi kokikin matemaattiset aineet omikseen, kiinnosti häntä enemmän kauppatieteiden laajempi, yhteiskunnallinen, kokonaisuus. Polvi opiskeli teknillisessä yliopistossa aktiivisesti kolme vuotta ja päätti sen jälkeen hakea opiskelemaan kauppatieteitä Tampereen yliopistoon.

Mikko Polvi suuntautui opiskelemaan vakuutustiedettä ja riskienhallintaa, joka on Tampereen yliopistolle uniikki pääainevalinta. Missään muussa suomalaisessa yliopistossa vakuutustiedettä ei voi opiskella pääaineena. Myös Euroopan tasolla se on harvinaista.

Polvi on ollut opintojensa ohessa töissä monissa erilaisissa vakuutusalan työtehtävissä. Hän nimeää asiakaspalvelun työtehtävät yhdeksi opettavaisimmista työtehtävistään.

”Kannattaa mennä oman alan asiakaspalvelutyöhön. Asiakkaiden oikeita ongelmia ja tilanteita ratkaistaessa pääsee todella hyvin kiinni omaan alaansa ja oppii ihmisten kanssa työskentelemisestä. Siitä on todella paljon hyötyä jatkossakin”, Polvi kannustaa.

Miten yhdistän opiskelun ja työssäkäynnin?

Mikko Polvi on saanut työelämään kosketusta eniten opintojensa ohella työskennellessä. Hän nauttii työskentelyn tuomasta tasapainosta ja vaihtelusta opintoihin. Polven työnantajat ovat olleet myös hyvin joustavia koulun suhteen, mikä on mahdollistanut tehokkaan opiskelun sekä ansiokkaan työssäkäynnin.

”Opiskelun ja työssäkäynnin yhdistämisessä on tärkeää tiedostaa omat rajansa ja hallita omaa aikaansa hyvin. Ilman tehokasta ajanhallintaa aikaa ei välttämättä jää muulle kuin luentosalin, työpaikan ja kotioven välillä ravaamiseen. En suosittele myöskään uhraamaan liikaa yliopiston sosiaalista elämää töiden takia, sillä se on yhtä opiskelun suurinta antia, myös työelämää ajatellen”, Polvi toteaa.

Kauppatieteellisen opiskelijoilla on todella paljon tarjolla erilaisia työmahdollisuuksia. Niitä kannattaa hyödyntää. Opintojen loppumisen jälkeen edessä oleva siirtyminen työelämään helpottuu rutkasti, kun työkokemusta on hankittu jo opintojen aikana.

Mikko Polvi on kesätöissä Ifillä.

Avointen hakemusten hyödyntäminen

Pidempään liikennevahinkojen korvauspalvelussa työskennelleenä Mikko Polvi alkoi kaipaamaan uusia haasteita, jotta pääsisi kehittämään osaamistaan ja näyttämään jo kertynyttä osaamistaan uusissa työtehtävissä.

Nykyiseen kesätyöhönsä Polvi pääsi avoimen hakemuksen kautta. Hän ei siis tiennyt, millaisten tehtävien työhaastatteluun hänet mahdollisesti kutsuttaisiin. Loppukeväästä Ifistä tuli soitto, jossa pyydettiin työhaastatteluun. Tarkemmasta työnkuvasta ei tässä vaiheessa ollut vielä tietoa. Työhaastattelussa hänen nykyiset esimiehensä kertoivat, että tarjolla olisi kesätyö suurasiakkaiden riskienhallinnan ja underwritingin osastolla.

Avoimissa hakemuksissa Polvi korosti omaa työkokemustaan, opiskelutaustaansa ja omia vahvuuksiaan.

”Avointen hakemusten vahvuudeksi koen, että se antaa enemmän liikkumavaraa kertoa siitä, millainen on ihmisenä ja mitkä ovat omat vahvuudet. Lisäksi osa työn hakemisen vastuusta siirtyy työnantajan käsiin, sillä hakemuksesta kiinnostunut työnantaja etsii juuri sinulle sopivan työpaikan.”

Kesätyö Ifillä

Ensitöikseen Polvi pääsi esittelemään omaa kandidaatintyötään, joka liittyi liikennevakuutuslain muutoksiin. Nyt hän on tekemässä työstä tietopakettia, jotta työtä voitaisiin hyödyntää yleisemminkin asiakasyrityksissä.

”Kandidaatintyö on hyvä paikka näyttää osaamistaan”, Polvi toteaa. Sama pätee ammattikorkeakoulun opinnäytteisiin ja graduihin tai diplomitöihin. ”Haastattelin työtä varten kolmen eri vakuutusyhtiön korkeassa asemassa olevaa henkilöä. Työ saattaa olla myös paikka rakentaa sosiaalista verkostoa, vaikkapa tutustumalla niihin ihmisiin, jotka saattavat tulevaisuudessa olla pomojasi. Jos työn tekee hyvin ja siitä saa tuloksia, niin sitä voi käyttää hyödyksi työnhaussa”

Polvi on myös päässyt valmistelemaan suurasiakkaille tehtäviä tarjouksia. Kesän aikana hän pääsi myös kehittämään suurasiakkaille suunnattuja riskienhallintatyökaluja.

Nykyisissä työtehtävissä Polvi on päässyt näkemään vakuutusalan matemaattista puolta. Hän kokeekin, että insinööritausta ja sen kehittämästä matemaattisesta osaamisesta sekä tilastotieteen hallinnasta on todella paljon hyötyä vakuutusalan työtehtävissä. Varsinkin riskienhallintaan suuntautuessa matematiikan hallinta on todella tärkeää.

”Finanssialasta kiinnostuneen lukiolaisen kannattaa ehdottomasti opiskella matematiikkaa. Korostan kuitenkin, ettei osaaminen ole ehdotonta, sillä finanssialalta löytyy niin monipuolisia ja erilaista osaamista vaativia työtehtäviä. Täällä ei työskentele vain aktuaareja ja underwritereita.”

Katso vinkit kesätöihin ja finanssialan avoimet kesätyöpaikat

Kirjoittaja: Tuukka Tuomikoski