Konttorissa asiointi
Pankin konttoripalveluilla tarkoitetaan sitä, kun asiakas tulee hoitamaan pankkiasioitaan paikan päälle konttoriin. Konttoripalveluita ovat esimerkiksi neuvontapalvelut, rahapalvelut, lainaan liittyvät asiat tai sovittu tapaaminen. Nämä palvelut voi hoitaa nykyään myös puhelimitse tai sähköisissä verkkotapaamisissa. Kuitenkin tietyt sopimusten allekirjoitukset sekä pankin asiakkaaksi pääsy edellyttävät konttorissa asiointia. Konttoripalveluiden käyttö on vähentynyt teknologian mukanaan tuomien palveluiden ansioista.
Mobiilipankki
Mobiilipankki on nimensä mukaisesti mobiililaitteella toimiva pankin sovellus, jonka avulla pankin asiakas voi hoitaa esimerkiksi päivittäisiä raha-asioitaan. Se vaatii toimiakseen internet-yhteyden sekä puhelimen sovelluskaupasta ladattavan sovelluksen. Mobiilipankin käyttöä varten asiakas kirjautuu sovellukseen henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillaan. Laskujen maksu tai muun vastaavan rahaliikenteen käyttö vaatii tunnistautumista esimerkiksi pankin verkkopankkitunnusten tunnuslukujen avulla, mobiilivarmenteella tai tunnuslukusovelluksen avulla turvallisuussyistä.
Puhelinpalvelu
Puhelinpalvelu on pankin tarjoama palvelu, jossa asiakas saa apua pankkiasioiden hoitamiseen. Pankin yleisen palvelunumeron takaa löytyy numeroiden verkosto eri aiheisiin liittyviin tilanteisiin. Asiakas voi halutessaan tunnistautua pankin käyttäjäksi käyttämällä pankkitunnuksiaan. Puhelinpalvelun avulla tunnistautunut asiakas voi hoitaa päivittäisiä pankkiasioita laajasti.
Verkkopankkipalvelut
Verkkopankki on pankin tarjoama, tietokoneen kautta käytettävä ja Internetissä toimiva sivusto, jonka kautta asiakas pystyy sisään kirjautuneena näkemään pankkitilinsä ja -palvelunsa sekä hoitamaan pankkiasioitaan. Verkkopankissa voi mm. hakea luottoa ja hallinnoida sijoituksia. Verkkopankkipalvelut toimivat myös viestintäkanavana pankin ja asiakkaan välillä.
Luottamusverkosto on sähköinen tunnistautumisjärjestelmä ja sen jäsenet tarjoavat vahvaa sähköistä tunnistautumista.
Kansallinen luottamusverkosto koostuu tunnistuspalvelun tarjoajina toimivista vahvojen tunnistusvälineiden liikkeellelaskijoista ja tunnistusvälityspalvelun tarjoajina toimivista osapuolista. Traficom ylläpitää listaa hyväksytyistä tunnistusvälineen tarjoajista ja tunnistusvälityspalveluista. Sähköisen tunnistautumisen palveluja valvoo Liikenne- ja viestintäviraston kyberturvallisuuskeskus.
Pankkien myöntämät verkkopankkitunnukset toimivat vahvan sähköisen tunnistautumisen välineenä. Vahvalla sähköisellä tunnistamisella tarkoitetaan henkilöllisyyden todentamista sähköisesti. Vahvan sähköisen tunnistamisen avulla kuluttajat voivat turvallisesti vahvistaa henkilöllisyytensä erilaisissa sähköisissä palveluissa ja sähköisten asiointipalveluiden tarjoajat voivat tunnistaa asiakkaansa.
Vahva sähköinen tunnistaminen Tupas-protokollan avulla päättyi 2019.
Verkkopankin turvallisuus
Phishing eli kalastelu on taloudellisesti hyödynnettävän tiedon, kuten verkkopankkitunnusten, luottokorttinumeroiden tai henkilötietojen laitonta hankkimista. Tyypillisesti käyttäjä houkutellaan sähköpostiviestillä siirtymään www-sivustolle, jossa pyydetään luovuttamaan taloudellista tietoa. Huijauksissa käytetyt viestit ja linkit on toteutettu erittäin taitavasti muistuttamaan pankkien asiakaspalvelutiedotteita ja verkkopalveluita.
Huijaus voi tapahtua myös haittaohjelmien välityksellä, jolloin haittaohjelma kerää tietoa käytettäessä verkkopalvelua ja välittää tiedon eteenpäin. Haittaohjelma voi myös ohjata huijaussivustolle, kun oikea palvelun osoite kirjoitetaan selaimeen.

Pankit, poliisi tai kukaan muukaan ei koskaan ota asiakkaisiin yhteyttä sähköpostitse, puhelimitse tai muuten kysyäkseen asiakkaalta verkkopankkitunnuksia, tunnuslukuja, luottokorttinumeroita tai muuta luottamuksellista tietoa.
Ohjeita ja vinkkejä huijausten torjuntaan www.huijaamaton.fi -sivustolla