Rakennusmestarista kiinteistönvälittäjäksi – sitten pankkiin!

lauantaina 10.2.2018

Anne Mäkelän ura on vienyt vasaranvarresta pankin tiskille. Matkan varrelle mahtuu rautakauppaa ja kiinteistönvälitystä – kaikilla näillä aloilla tarvitaan asiakaspalveluosaamista, joka on Mäkelän mukaan se avainjuttu finanssialallakin. Mäkelä päätyi finanssialalle ilman suoraan alalle johtavaa koulutusta.
 
45-vuotias Anne Mäkelä on tehnyt työuransa aikana rohkeita alan vaihdoksia. 90-luvun alussa hän kouluttautui rakennusalalle, kunnes muutaman työvuoden jälkeen vaihtoi rautakauppaan myyjäksi. Sitten tuli iso hyppy.

Mäkelän neuvot:

  • Nuorena en olisi ajatellut olevani myöhemmin pankissa töissä – eikä sitä tarvitsekaan tietää!
  • Koulutus kannattaa – nykyajan työelämässä ei kannata jäädä junnaamaan paikalleen.
  • Finanssiala on ennen kaikkea asiakaspalveluala, jolla on osattava katsoa asiakkaan parasta pitkällä tähtäimellä.

”Lähdin hyväpalkkaisesta työstä kiinteistönvälittäjäksi ja rupesin opiskelemaan sitä”, Mäkelä kertoo vuoden 2006 loikastaan Suomenselän OP-Kiinteistökeskukseen. ”Pienellä paikkakunnalla kiinteistönvälittäjä on aina töissä, aloin kaivata muuta. Töissä ollessa olin paljon tekemisissä pankin kanssa, ja aloin ajatella, että tuolla voisin olla seuraavaksi töissä.”
 
Nyt Mäkelä työskentelee palveluneuvojana Ähtärin ja Tuurin Oma Säästöpankissa. Hänen keskeisiin työtehtäviinsä kuuluvat peruspankkipalveluiden lisäksi perunkirjoitukset, testamentit ja perinnönjaot sekä
edunvalvontavaltuutukset. Kiinteistönvälittäjänä hän ehti olla seitsemän vuotta.
 
”Olen nyt työpaikkaani kovin, kovin tyytyväinen. Luulen, että pankkipuolella tulen toimimaan vielä pitkään”, Mäkelä toteaa.

"Halu palvella - muun oppii työssä"

Mäkelällä on selvä kuva siitä, mitä finanssialalla työskentely vaatii.
 
”On oltava aito halu palvella asiakasta, sitä asiakaspalveluhenkisyyttä on löydyttävä. Työssähän tämä työ muutoin opitaan!”, Mäkelä toteaa.
 
Ihan pelkästään työssä Mäkelä ei ole kaikkia oppejaan saanut. Kiinteistönvälittäjänä ollessaan hän suoritti ensin kiinteistönvälitysalan ammattitutkinnon ja sitten laillistetun kiinteistönvälittäjän tutkinnon (LKV). Kiinteistönvälittäjänä hän sai koulutusta myös perunkirjoitusten tekemiseen – mikä on yksi Mäkelän nykyisiä keskeisiä työtehtäviä.
 
Mäkelä oli hakenut opiskelemaan ammattikorkeakouluun tradenomiksi kun oli saanut ajatuksen finanssialalle hyppäämisestä. Tarkoitus oli opiskella liiketaloutta ennen työnhakua pankista. Toisin kävi. ”Samalla, kun aloitin opinnot, pääsinkin jo pankkiin töihin! Se oli äärimmäisen hyvä ratkaisu.”
 
Mäkelä on opiskellut työuransa aikana paljon. Pankissa ollessaan hän on suorittanut sijoituspalvelututkinnon (APV 1). ”Kun valmistuin tradenomiksi 2016, ajattelin, että nyt voisi opinnot riittää – mutta niin vain olen aloittanut liiketalouden ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittamisen!” Mäkelä ei sulje jatkokoulutusta pois YAMK-tutkinnon jälkeenkään. Tulevaisuudessa häntä kiinnostaa täydentää osaamistaan lainopillisilla opinnoilla.