Millaista oli kesätyö koronakesänä pankissa?

keskiviikkona 27.1.2021

Viimeisen vuoden tradenomiopiskelijalle Samu Sirviölle kesätyöpaikka järjestyi viime keväänä suunnitellusti rahoitusalalla koronasta huolimatta. Aikaisempina vuosina Sirviölle oli kertynyt monipuolisesti työkokemusta muun muassa myyjänä huonekaluliikkeessä sekä kiinteistönhoitajana.

Toissa kesänä hän oli kesätöissä Danske Bankin Kajaanin-konttorissa, ja suoritti opintoihin kuuluvan harjoittelun kesätöiden perään samassa osoitteessa. Onnistuneen työjakson ansiosta hänet palkattiin viime kesäksi samaan konttoriin uudestaan. Koronatilanteesta huolimatta Sirviö pääsi tekemään töitä konttorilla.

Töitä hiljaisella konttorilla

Kun työt toukokuussa alkoivat, oli voimassa vielä etätyösuositus. Etenkin kesätyöjakson alussa konttorilla oli hiljaista, kun asiakkaat ohjattiin hoitamaan asiansa verkkopankin ja puhelimen välityksellä. ”Alussa suurin osa tehtävistä hoitui internetin välityksellä, joten etätyön tekeminen olisi siinä mielessä ollut mahdollista”, Sirviö toteaa. Monet kollegat kuitenkin työskentelivät paljon etänä, joten Sirviö jäi konttorille työskentelemään. Konttorilla oli kuitenkin hyvä olla jokunen työntekijä, jos asiakkaita sattui saapumaan.

Periaatteessa Sirviö olisi voinut työskennellä etänä ainakin alkuvaiheessa, kun suuri osa työtehtävistä tehtiin puhtaasti omalla tietokoneella. Vaikka etätyöskentelyllä on huonojakin puolia, on sitä pääasiassa pidetty konttorilla työskentelevien keskuudessa erittäin toimivana ratkaisuna. Sirviö ei itse pidä ollenkaan mahdottomana, etteikö hän tulevaisuudessa normaalioloissa työskentelisi esimerkiksi muutaman päivän viikosta etänä.

Muutokset säännöissä ja lakipykälissä voivat tulla nopeastikin

Sirviö oli konttorin ainoa kesätyöntekijä. Paikka oli tuttu, sillä toissa kesänä ja syksynä Sirviö oli töissä samassa konttorissa, ensin kesätyöjakson ja sitten opintoihin kuuluvan harjoittelun ajan. Siinä ajassa Danske Bankin Kajaanin konttorin seitsemän hengen työporukka tuli tutuksi. ”Oli mukava tulla tuttuun ympäristöön”, Sirviö luonnehtii.  

Kesätyöntekijät joutuvat monesti oppimaan lyhyessä ajassa paljon uusia työtehtäviä. Sirviöllekin on tullut paljon uutta tietoa sekä työtehtäviä, mikä alkuvaiheessa vaatii paljon keskittymistä. Säännökset ja lakipykälät ohjaavat pankkimaailmassa nykyisin toimintaa merkittävästi. Muutokset niissä voivat olla nopeita, mutta se ei Sirviötä haittaa: ”Mukavaa, kun asiat muuttuvat. Joutuu oppimaan uutta.”

Pankkiasiointi, asuntolainaus sekä kiinteistökaupat kuuluivat jo aiemman pestin aikaan Sirviön työtehtäviin. Monipuoliseen työnkuvaan tuli viime kesänä lisäksi myös kuolinpesiin liittyvät työtehtävät. Työn monipuolisuuden takia oppia on kertynyt paljon arkisesta pankkiasioinnista myös rahoituspuolen peruspilareihin. ”Kun hoitaa työnsä hyvin, saa myös lisää vastuuta sekä haastavampia työtehtäviä”, Sirviö on huomannut.

Kaiken kaikkiaan Sirviö on erittäin tyytyväinen työpaikkaansa pankkialalla ja suosittelee alaa lämpimästi: ”Jos tykkää faktapohjaisista asioista ja uuden oppimisesta, pankkiala on erinomainen valinta, sillä yhtäkään samanlaista päivää ei ainakaan itselläni ole ollut.”

Koronakeväänä- ja kesänä osalla nuorista saattoi jo alustavasti sovittu kesätyöpaikka peruuntua. Sirviöllä näin ei käynyt: “Monilla kavereilla meni kesätyöt, mutta itse olen tosi iloinen, että pääsin kesätöihin.”

Kaius Kumpulainen

Katso avoimet finanssialan kesätyöpaikat täältä