Harvinaisen vakuutustieteen yliopisto-opiskelu on yksi väylä vakuutusalalle

tiistaina 13.8.2019

Tagit: opiskelu,

Vakuutustieteitä opiskelleelle Mikko Laiholle työllistyminen vakuutusalalle oli helppo päätös. Tampereen yliopiston Suomessa ainutlaatuinen koulutusohjelma oli nykyään Ifillä digitaalisten palvelujen päällikkönä työskentelevälle Laiholle valinta, jota hän ei osaa kunnolla perustella. Laiho tiesi haluavansa opiskella kauppatieteitä, mutta joutui pohtimaan valintaa johtamistieteiden ja vakuutustieteen välillä.

”Vakuutustieteissä opiskeltaisiin myös johtamista, mutta samalla saisin paremmin syväosaamista tietyltä osaamisalalta. Tutkinto on myös harvinainen, joten ajattelin sen olevan työmarkkinoilla kovassa huudossa. Mitä pidemmälle etenin opinnoissa, sitä paremmin tajusin, kuinka paljon hyötyä saadusta erikoisosaamisesta on työelämässä. En ole katunut valintaani hetkeäkään. Se, että on vahva pohja vakuutuksissa ja riskienhallinnassa, mahdollistaa paremmin eri työtehtävissä tarvittavien erityisosaamisalueiden kehittämisen. On helppo lähteä itseään kiinnostavaan suuntaan, kun tietää, että perusteet ovat varmasti hallussa”, Laiho tuumaa.

Vakuutustieteiden opiskelusta on Laihon mukaan ollut selkeästi hyötyä työelämässä myös verrattuna muita kauppatieteitä lukeneisiin. Ymmärrys vakuutusalan perusasioista on jo hallussa, kun kävelee ensimmäisenä työpäivänä vakuutusyhtiön ovesta sisään. Esimerkiksi koulutuksen kautta saadusta vakuutuslainsäädännön ymmärryksestä on ollut työssä hyötyä. Välillä ”hassusti” säännellyllä toimialalla työskennellessä on tärkeää, että lain koukerot ovat hallussa.

Asiakaspalvelusta saatu kokemus korvaamatonta

Ifillä Laiho aloitti, kun sai ainejärjestön kautta tietoa avoimista työpaikoista läheisessä Ifillä. Laihon työhakemus kiinnittikin huomiota Tampereen konttorissa ja hänelle tarjottiin haastattelua osa-aikaiseen asiakaspalvelutyöhön. Laiholle tarjottiin haastattelua asiakaspalvelutyöhön. Opintojen ohessa tehdyt kaksi ja puoli vuotta asiakaspalvelutyötä ovat olleet korvaamaton kokemus Laiholle.

”Työssä oli todella mukavaa ja mielenkiintoisia asiakaspalvelutilanteita. Ne olivat myös haastavia. Asiakaspalvelukokemuksesta on ollut todella paljon apua nykyisissä työtehtävissäni, koska opin paljon ihmisten kanssa toimimisesta ja sain arvokasta ymmärrystä asiakkaiden tarpeista”, Laiho arvioi.

Asiakaspalvelutehtävistä Laiho pääsi vakuutustieteilijöille järjestetyn haastattelupäivän kautta Accenturelle töihin joksikin aikaa, mutta palasi pian sen jälkeen Ifille liiketoiminnan kehittäjäksi. Nyt Laiho kehittää Ifin digitaalisia palveluita, erityisesti asiakkaiden itsepalvelutoimintoja. Vakuutusala digitalisoituu kiihtyvällä vauhdilla ja se näkyy myös asiakkaille tarjotuissa digitaalisissa palveluissa. Laiho nauttii työstään vakuutusalan kehityksen aallonharjalla.

”Minulle on tärkeää varata aikaa asiakkaiden tarpeiden kartoitukseen. Luen asiakaspalautteita ja käyn juttelemassa asiakasneuvojien kanssa siitä, mitä puhelinkeskusteluissa tulee ilmi asiakkaiden tarpeista. Esimerkiksi meille tuli aiemmin paljon palautetta siitä, ettei laskuja voinut maksaa useammassa erässä. Totesimme, että mitäpä muuta tuotetta asiakkaat joutuvat maksamaan kerran kolmessa kuukaudessa tai kerran vuodessa, joten lisäsimme myös kuukausittaisen maksamisen mahdollisuuden.”

Vakuutusalalle voi päästä vaikka merikapteeni

Vaikka vakuutustieteitä opiskelleen Laihon tie vakuutusalan työtehtäviin on ollut selkeä, korostaa hän, että kaikki vakuutusalan työtehtävät eivät välttämättä liity suoraan vakuutuksiin. Niinpä vakuutusalalle voi päästä puhtaalla digi-, markkinointi- tai vaikkapa kielen taitajan taustalla. 

”Monipuolinen työtehtävien kirjo on vakuutusyhtiöille iso rikkaus ja se mahdollistaa monilla koulutustaustoilla työllistymisen. Esimerkiksi merikapteenin tausta auttaa yhtiöitä ymmärtämään merenkulun erinäiset riskit. Toisaalta vakuutustieteitä opiskelleen ei myöskään ole pakko työllistyä vakuutusyhtiöön. Monissa isommissa firmoissa on riskienhallintaosasto, joissa tarvitaan vakuutusosaamista. Vakuutusala on laaja, se tekee siitä mielenkiintoisen ja tietyllä tavalla seksikkäänkin, vaikkei se olekaan ensimmäinen adjektiivi, jonka moni alaan yhdistää.”

Laihon neuvoja alalle tuleville

  • Hakeudu töihin jo opintojen aikana, siitä oppii todella paljon. Ensimmäisen paikan ei tarvitse olla unelma-ammatti. Kunhan saat jalan oven väliin ja pääset näyttämään omat kykysi, niin voit jo päästä pitkälle.

  • Ota tarpeeksi haasteita itsellesi, koska niiden kautta kehittyy ja pääsee näyttämään kykynsä. Näillä on merkitystä etenkin talon sisällä etenemisessä.

  • Kysy rohkeasti. Jos huomaat asian, jota et ymmärrä täysin, niin kysy, kysy ja kysy. Rohkea asioiden selvittäminen kertoo siitä, että haluat todella ymmärtää ja oppia alan, jolla työskentelet

Teksti ja kuva: Tuukka Tuomikoski