Blockchain - Yhdistää ostajan ja myyjän ilman välikäsiä

Blockchain tarkoittaa suomennettuna lohkoketjua. Yksinkertaisuudessaan jokainen lohkon ketju toimii samalla periaatteella kuin Tetris-peli. Tietyn ketjun lohko käy ainoastaan seuraavaan lohkoon, joka taas käy ainoastaan vain seuraavaan lohkoon. Lohkoketjusta odotetaan seuraavaa vallankumousta älypuhelinten ja internetin keksimisen jälkeen. Sen avulla voidaan säilyttää yrityksen kirjanpitoa, ihmisten kuvia sekä tekstejä. Sitä voidaan käyttää myös tietojen ja varojen siirtämiseen tai vaihtamiseen. Lohkoketjuja voi hallita luotettavasti kuka tahansa ihminen, yritys tai taho.  

Lohkoketjuissa siirtyvät varat voivat siirtyä ihmiseltä toiselle anonyyminä ilman heidän henkilöllisyytensä paljastumista. Siinä vaiheessa, kun rahat halutaan realisoida, käyttäjien henkilöllisyydet alkavat tulla esille. Rahansiirto ilman pankkia onnistuu siis lohkoketjujen avulla. Esimerkiksi suomalaisille vielä hieman tuntematon virtuaalivaluutta Bitcoin toimii blockchain-teknologian avulla. Bitcoinien taustalla toimivat lohkoketjut varmistavat kryptovaluutan siirtämisen ja hallitsemisen. Jokaisen Bitcoin-siirron tehtyään lohkoketjut tallentavat tiedot talteen. Sen ansiosta aikaisempien siirtojen tiedot ovat julkisesti kaikkien saatavilla. Lohkoketjujen avulla tiedon väärentäminen tai hakkeroiminen ei ole mahdollista.

Alla oleva kuvio kuvastaa sitä, miten lohkoketjut toimivat ilman erillisiä palvelimia, kolmansia osapuolia tai kriittisiä pisteitä. Esimerkiksi lohkoketjujen avulla rahaa siirrettäessä ei tarvitse pankkia välikätenä. Lohkoketjuteknologian avulla kaikkien ihmisten varat ovat ainoastaan heidän hallussaan täysin olinpaikasta riippumatta.

Finanssisalalla pankit uskovat, että blockchain teknologian avulla voitaisiin tehostaa ja parantaa erityisesti maksujen nopeutta ja kustannustehokkuutta sekä helpottaa asiakkaiden pääsyä henkilökohtaisiin tietoihinsa. Myös kaupan rahoitusprosessin yksinkertaistaminen ja tietojen jakamisen helpottaminen näkyvät tulevaisuudessa suurena osana teknologian käyttöä. Blockchainin suurin hyöty löytyy siitä, että se poistaa tarpeen kolmannen osapuolen käytöstä erilaisia toimenpiteitä tehdessä (Interview; How blockchain could change the world). Toisaalta blockchain saattaa myös tuottaa ongelmia, kuten vähentää huomattavasti työpaikkoja. Lisäksi kyberturvallisuuteen sekä blockchain-teknologian varmuuteen liittyviä asioita ei ole vielä testattu laajemmassa mittakaavassa.