FinTech

FinTech (Financial Technology) tarkoittaa finanssiteknologiaa, mikä on yksi maailman lupaavin ja nopeimmin kasvava toimiala. Finanssiala on muutoksessa ja yksi vaikuttava päätekijä on finanssiteknologia, joka pitää sisällään uusia sekä innovatiivisia start-up yrityksiä uusilla liiketoimintamalleilla, palveluilla ja tuotteilla. Finanssiteknologiayritykset tarjoavat finanssimarkkinoille laajan valikoiman finanssipalveluita, jotka olivat ennen lähes yksinoikeudelle pankeilla. Maailman suurimmat pankit hallitsevat vielä finanssialaa tarjottavien finanssipalveluiden suhteen, mitkä liittyvät talletuksiin, maksupalveluihin ja luottoihin, mutta nyt markkinoilla on myös uusia toimijoita, kuten FinTech yritykset ja GAFA. 

FinTech yritykset tarjoavat asiakkaille talletuksiin, maksupalveluihin ja luottoasioihin uusia mahdollisuuksia sekä vaihtoehtoja. Talletukseen liittyviä asioita ovat esimerkiksi rahan tallentaminen PayPal tilille tai investointi bitcoin valuuttaan. Uusia maksupalveluita ovat esimerkiksi PayPal, e-lompakot ja muut älypuhelimiin liittyvät sovellukset. Luottoasioissa lainaa on saatavilla kilpailevilta pankeilta tai muilta luotonantajilta (mukaan lukien P2P). Peer-to-peer lainaus tarkoittaa verkkopalvelua, missä yksilö tai yritys kohtaa luotonantajat. 

Pankkien rakenne toimii perinteisillä IT-järjestelmillä ja toimintamalleilla. Vastaavasti FinTech yritykset tarjoavat uusia digitaalisia palveluita, jotka on suunniteltu täyttämään tietyn asiakasryhmän tarpeet. FinTech yritykset pystyvät nopeasti ja kokonaan muuttamaan palvelut asiakkaiden tarpeiden mukaisiksi. Pankkien näkökulmasta kilpailu asiakkaista lisääntyy, koska FinTech yritykset voivat tarjota ainutlaatuisia palveluja, joita ei aikaisemmin ole ollut tarjolla. FinTech yritykset luovat uusia tapoja esimerkiksi maksamiseen, rahan lähettämiseen, lainaamiseen sekä investoimiseen. 

Pankkien näkökulmasta on kannattavampaa kilpailun sijasta tehdä yhteistyötä FinTech ja GAFA yrityksien kanssa. Yhteistyö on hyödyllistä molemmille osapuolille, koska esimerkiksi FinTech ja GAFA yrityksillä on teknologiaan liittyvää osaamista ja pankeilla paljon tietoa asiakkaistaan. Tämä yhdistelmä voi luoda ainutlaatuisia palveluita markkinoille. Yhteistyön mahdollistaa API-ohjelmointirajapinta, josta kerrotaan lisää vielä tarkemmin.